Kerk en Vrede is een vereniging van mensen die zich inzetten voor ontwapening en geweldloosheid. Zij gelooft dat het onterecht en onverantwoord is om te vertrouwen op geweld. Zij gelooft dat we ons kunnen en moeten wagen op de weg van de actieve geweldloosheid in dienst van de gerechtigheid. Analyse van conflicten en oorzaken vormt de basis voor projecten, campagnes en publicaties.

 

 

Christus is onze vrede

Pinksterboodschap 2023 van Kerk en Vrede

"Christus de vredestichter mag niet tot oorlogsvorst worden omgevormd; de Geest van Pinksteren mag niet verworden tot een oorlogsgeest."

Koningin Juliana voor het Amerikaanse Congres

Op 3 april 1952 hield koningin Juliana een vredestoespraak voor het Amerikaanse Congres. De Koude Oorlog was op dat moment in volle gang.

Geweldloos verzet in Oekraïne

Wat stelt het voor?

In een artikel in het radicaal evangelische tijdschrift Sojourners wordt hier een boekje over open gedaan. Het stemt tot nadenken en verwondering.

Lied tegen de derde wereldoorlog

Het blijft aanspreken, dat lied van de onlangs overleden dichter Huub Oosterhuis. Oorspronkelijk op de melodie nog wel van het Wilhelmus. Geschreven voor Vietnamzondag 29 oktober 1972. Zo actueel...

Wij die met eigen ogen, de aarde zien verscheurd
maar blind en onmeedogend ontkennen wat gebeurt...

JAARGANG 19 NR 1

Vrouwenhaat nog steeds normaal, kiezen voor 'genoeg om van te leven', Pacifisme in praktijk(1): Janusz Korczak en kinderen, Jacques Mourad: Geweld brengt nooit vrede, verzet blijft nodig, David Grossman, vrede heeft vrouwen nodig, interview met exbrigade generaal Erich Vad, spiritualiteit van beneden, vredesnieuws o.a. over de IFOR.

Nieuws

Protest tegen vernietigde Russische tank op het Leidseplein

Een vernietigde Russische legertank is vanaf donderdag 25 mei, elf dagen, tot 4 juni, te zien op het Leidseplein. Met de tank wil Debatcentrum De Balie aandacht vragen voor democratie in Europa.
Burgemeester Halsema opende de ‘tentoonstelling’ op het Leidseplein.

De 44 ton wegende T-72B tank is op 31 mei vorig jaar vernietigd door Oekraïense soldaten, in de stad Dmytrivka, tijdens de slag om Kyiv. Debatcentrum De Balie haalt de tank naar het Leidseplein, als onderdeel van zijn jaarlijkse festival Forum on European Culture. Dit jaar gaat het over de betekenis en de toekomst van de democratie in Europa.

De tank staat symbool voor de 'fragiliteit en weerbaarheid van de democratie in Europa', stelt De Balie. ‘Sinds de oorlog in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat democratie geen abstracte vanzelfsprekendheid meer is, maar een fragiele constructie onder druk’, zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.

De NVMP Artsen voor vrede tekent hier tegen protest aan:

Lees verder
Succes voor gewetensbezwaarde in Oekraïne

Gisteren bereikte ons vanuit Italië het bericht over een veroordeelde gewetensbezwaarde. Het Hooggerechtshof van Kiev heeft het vonnis van Vitaliy Alexeenko (die vanuit de gevangenis in videoverbinding assisteerde) vernietigd, zijn onmiddellijke vrijlating bevolen en een nieuw proces in eerste aanleg gelast.

Lees verder
Europese Conferentie Church and Peace van 29 september tot 1 oktober 2023 in Baarlo

Church and Peace (het oecumenische netwerk van vredesgemeenschappen, trainingscentra, vredesorganisaties en vredesdiensten in Europa) nodigt uit voor en roept op tot deelname aan haar Europese conferentie die dit jaar in Nederland wordt gehouden.

 


Het thema van deze conferentie is: Racisme overwinnen in de kerk.

Lees verder

Agenda

5 juni 2023 Algemene Ledenvergadering Kerk en Vrede

Op maandag 5 juni 2023 wordt in Utrecht de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Kerk en Vrede gehouden.

Lees verder
25 september 2023 Vredesweek 2023

Noteer alvast de vredesweek in 2023: 16-24 september

Lees verder
29 september 2023 Europese Conferentie Church and Peace van 29 september tot 1 oktober 2023 in Baarlo

Het thema van deze conferentie is: Racisme overwinnen in de kerk.

Lees verder