WAAR STAAT KERK EN VREDE VOOR?

Kerk en Vrede is een vereniging van mensen die zich inzetten voor ontwapening en geweldloosheid. Zij gelooft dat het onterecht en onverantwoord is om te vertrouwen op geweld. Zij gelooft dat we ons kunnen en moeten wagen op de weg van de actieve geweldloosheid in dienst van de gerechtigheid. Analyse van conflicten en oorzaken vormt de basis voor projecten, campagnes en publicaties.

thema-avond religie en geweld Haarlem

Janneke Stegeman, Religie en Geweld: tot elkaar veroordeeld?

Volgens Hans Achterhuis hebben religie en geweld een 'gedeeld DNA'. Stegeman vraagt zich af wat Achterhuis daarmee bedoelt, en of dat betekent dat geweld per se bij religie hoort. Hebben mensen die zeggen dat een wereld zonder God vrediger zou zijn gelijk? Ze gaat vooral in op voorbeelden van geweld en geweldloosheid binnen Jodendom en Christendom, aan de hand van haar ervaringen in Israel en Palestina.

Grote of St. Bavokerk, Haarlem
Dinsdag 21 oktober, 20.00 u.
gespreksleider ds. Bernard Luttikhuis

wie vertelt het verhaal

WIE VERTELT HET VERHAAL ALS ER GEEN OVERLEVENDEN MEER ZIJN?
Stichting Sobibor herdenkt opstand met lezingen en discussie Ter gelegenheid van de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor op 14 oktober 1943 organiseert Stichting Sobibor i.s.m. Verzetsmuseum Amsterdam op zondagmiddag 19 oktober 2014 een themabijeenkomst over Wat te doen als overlevenden van de Sjoa er niet meer zijn om over de oorlog te vertellen? Hoe brengen we de boodschap over? Welke vorm van overdracht werkt? Waarmee kan de jonge generatie zich identificeren?

De middag staat onder leiding van presentatrice en journaliste Clairy Polak. Twee sprekers: Susanne Knittel  Erik Somers.

Plaats: Verzetsmuseum Amsterdam, 1018 CX - Plantage Kerklaan 61 Aanvang: 15:30 uur – einde 17:00 uur (zaal open vanaf 15.00 uur). Entree: 10,00 euro / 6,50 euro (donateurs Stichting Sobibor / vrienden Verzetsmuseum / museumkaarthouders). Een bezoek aan Verzetsmuseum Junior is bij de prijs inbegrepen Reserveren: Aanbevolen via lezingen@verzetsmuseum.org<mailto:lezingen@verzetsmuseum.org> of tel. 020 620 25 35

Vredesveteraan tegen de stroom in

Boeiend interview in Trouw d.d. 25 september 2014. Twee pagina's breed. Het kan nu niemand meer ontgaan dat het Vredesweek is, en dat Kerk en Vrede 90 jaar bestaat. Volgens Bram Grandia haalt men de 100 ook.
Hij legt aan George Marlet helder uit op welke wijze pacifisme haar krachtige kant kan laten zien.